İş Müfettişinin Baktığı 15 Önemli Madde
İŞ YERİNİZE GELEN BİR MÜFETTİŞ;
1-makinelerinin kapağında bulunan ve kapak açıkken makinenin çalışmasını engelleyen switch sistemi
2-YANGIN HİDRANT HATTI VE YANGIN DOLAPLARI
3-acil çıkış kapılarının güzergahı ve kapı önü boşmu yoksa malzemelerle kapalı veya engelli mi?
4-İŞ YERİNDEKİ YANGIN TÜPLERİNİN YERLERİ İŞARETLİMİ
5-makinelerden çıkan bir gaz var ise o gazın tahliyesi için uygun bir sistem kurulmuşmu kurulmuşsa yeterlimi
6-İŞE UYGUN KKD VARMI KULLANILIYORMU
7-işçilerin soyunma odası ve banyo wc de sıcak su mevcutmu
8-YÜKSEKTE ÇALIŞMA VAR İSE BUNUNLA İLGİLİ ÖNLEM ALINMIŞMI
9-tüm elektrikli aletlerin koruyucu donatanları takılımı
10-İŞLETMEDEKİ TÜM MAKİNE, ALET, ELEKTRİK TESİSATI, PARATONER, KLİMA, FORKLİF, TRANSPALET GİBİ EKİPMANLARIN DÜZENLİ BAKIMLARI VE AĞIR BAKIMLARI YAPILIYORMU RAPORLANIYORMU RAPORLAR SAKLANIYORMU
11-taşınabilir sedye mevcut mu, yeterli ecza dolabı var mı
12-TOZ-GÜRÜLTÜ-IŞIK-SICAKLIK ÖLÇÜMLERİ YAPILMIŞMI
13- risk analizi, acil durum eylem planı, eğitimler, atamalar mevcutmu, onaylı deftere düzenli yazılıyormu
14-YAYA YOLU ÇİZİLİMİ
15-topraklama hatti, govde topraklamasi ve kacak akim rolesi unutulmamasi gereken konulardandir.
- Published in OSGB
İş Kazalarının İşveren Açısından Sonuçları
Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte işyerlerinde iş kazası ve meslek hastalığı, çalışanın korunması, işletmenin korunması ile ilgili bilinçlenmenin arttığı fakat istenilen düzeye hala varılamadığı ne yazık ki aşikâr. Birçok işverene göre sadece kanuni sorumluğu olduğundan dolayı alınan iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri aslında zaman içinde onlarca hayatın kurtarılmasını ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Çıkan kanun ve yönetmeliklerle birlikte işverenlerin hukuki sorumlulukları da genişlemiştir. Genel olarak baktığımızda çalışana gereken değer verilmemekle birlikte işverenlerin de hukuki sorumluluklarının farkında olmadığı kaçınılmaz bir gerçektir.
Hizmet verdiğimiz işletmelerde en çok karşılaştığımız sorun iş sağlığı ve güvenliğinin temeli olan eğitimlerin zaman kaybı, işin durması gibi bahanelerle yeterli sürelerde verdirilmemesi. Bana göre ilk önce işverene eğitim verilmeli çünkü alınmayan önlemler ile can kayıpları, ciddi yaralanmalar bununla birlikte gelen cezai yükümlülüklerle karşı karşıya kalabileceklerini göstermemiz gerekiyor. Seve seve almadıkları önlemleri belki korkarak yerine getirmeye başlayabilirler.
2 yıl önce iş kazası haberi geldi, uzmanlığını yaptığım güvenlik personellerinden birisi AVM’ de acil çıkış merdivenlerinde devriye attığı sırada yaklaşık 16-17 basamaktan düşerek yaralandı. Birkaç defa ameliyat oldu, uzun süre raporlu kaldı. Kaza sırasında aydınlatma arızası olduğu, 3 defa raporlanmasına rağmen hatanın düzeltilmediği, merdivenlerde kaydırmaz bant olmadığı ve duvar kısımda tutacak olmadığı, yaklaşık 1 yıl sonra gelen bilirkişi raporunda da kayıtlara alındı. Açılan dava sonucunda asıl işveren firma asli kusurlu, çalışan el feneri olmadan gece devriyesine çıktığı için tali kusurlu oldu. Burası bir fabrika, atölye ya da şantiye değil yani iş yeri nere olursa olsun kazanın basit tedbirsizlikten meydana geleceğini öğrenmiş oldum. Tabi olay sonrası hemen aydınlatma arızası giderildi, merdivenlere bant yapıştırıldı. Öncelikle hedefimiz iş kazasının olmaması ama ciddi yaralanmalı ya da ölümlü iş kazası meydana geldiğinde kimde ne kadar kusur oranı varsa hepsi tek tek hesaplanacak ve fatura sonuçlara göre rücu edilecek olduğundan işveren-işveren vekilleri ile çalışanların yükümlülüklerini çok iyi bilmesi ve yerine getirmesi gerekiyor. Özellikle çalışanlar görev yetki ve talimatların dışına çıkmamalı, mesleki yeterlilik gerektiren hiçbir işe ne suretle olursa olsun müdahale etmemeli, verilmişse kişisel koruyucu donanımlarını doğru ve düzgün kullanmalıdır diyoruz ama sahada işler pek öyle yürümüyor…
İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan, gerekli kişisel koruyucu donanımları temin etmeyen, verilen koruyucu donanımların işçi tarafından kullanılmasını kontrol etmeyen, iş yerindeki iş sağlığı ve iş güvenliği koşullarını periyodik olarak denetlemeyen, çalışana iş sağlığı ve güvenliği eğitimini veremeyen işverenin, iş yerinde doğabilecek iş kazasını da öngörebileceği kabul edilmektedir. Dolayısıyla işveren tarafından iş kazasının gerçekleşmesi istenmese dahi gerekli önlemleri almadığından, iş kazası öngörülmüş sayılır. İşçinin yaralanması veya ölümü halinde işveren bilinçli taksirle sorumlu olacaktır ve işverenin cezası üçte birden yarısına kadar artırılacaktır. İşvereni kasıttan kurtaran sadece iş kazası sonucunu istememesidir. İşverenler açısından; insan yaşamının kutsallığı çerçevesinde, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 4. Maddesinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir.
- Published in OSGB
İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir? Ne Olmalıdır?
NEDİR?
Kendimizi ve iş yerindeki üretim araçlarının tehlikelerden korumaktır.
İş kazaları ve meslek hastalıkları için çalışmaların yapılmasıdır.
Teknik güvenlik anlamında kullanılmaktadır.
Kendimizin ve işimizin ayrılmaz parçasıdır.
İşveren, işçi, devlet üçlüsünün işbirliğidir.
NE OLMALIDIR?
Yukarıdaki tanıma ek olarak;
Çalışarak ya da Zamanla telafisi mümkün olmayan kayıpların önüne geçmek olabilir. Olmalıdır. Sorunumuz da bu değil mi zaten? Önüne geçememek! Arkasında kaldığımızda, eski Türk filmlerindeki suç işlendikten sonra çalan polis sirenlerinden hiçbir farkımız kalmaz. Arkasında kaldığımızda çalışan; uzuv ya da can kaybederken, Türk ekonomisi de kan kaybeder. İşveren; çalışan, para, ekipman, iş günü kayıplarından birkaçı ya da hepsini birden yaşayabilir. Uzuv ya da can kaybının önüne geçebilirsek, meydana gelmesini engelleyebiliriz. Böylelikle de, diğer kayıpları kaybetmeden kazanmış oluruz.
İş ekipmanları arızalandıklarında tamir edilebilme imkânları var. Ancak parçalanmış bir uzuv ya da can kaybının telafisi mümkün değildir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğinin temelinde, çalışanları iş yeri sahasına hangi sağlık koşullarında girmişler ise aynı sağlık koşullarında evlerine uğurlamak olmalıdır.
Çalışarak ya da Zamanla
On beş yıllık birikimini güvendiği bir arkadaşına borç olarak veren bir çalışan, güvendiği dağlara kar yağdığında parasını kaybeder. Ancak vücut bütünlüğü ve sağlığını koruduğu sürece çalışarak kaybını telafi edebilir.
Sevdiği kız tarafından terk edilen bir çalışan (maalesef ki emsalleri yaşanmış olan intihar girişiminde bulunmamış olacak kadar şanslı ise) aşk acısını zamanla geride bırakarak birkaç yıl sonra mutlu bir yuva kurabilir. Elbette bu örnekleri çoğaltmamız çok kolay.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının işleri çok zor. Çünkü bahsi geçen kayıplar yaşanmadan önce yaşanmamalarını sağlamaya çalışıyorlar. İnsanları başlarına gelmemiş kötü herhangi bir olayla ilgili uyarmak, bilgilendirmek, önlem alınmasını sağlamak insanüstü bir çaba gerektiriyor.
Hayali bir örnek ile anlatırsak daha açıklayıcı olabilir. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hizmet verdiği iş yerinde, çalışanlardan birini iş gözlüğü kullanması gerektiği konusunda bilgilendirdiği zaman çok sert ve olumsuz bir tepki alır. İki hafta sonraki iş yeri ziyaretinde, aynı çalışanın gözünde iş gözlüğünü gördüğünde sevinemez. Çünkü gözlüğün altındaki sol göz bandajlıdır. İş kazası yaşanmıştır ve çalışan ”yemekhanede bile gözümden çıkarmıyorum, arkadaşlar dalga geçiyor” demektedir. İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının lokal olarak insan üstü çabası o gözün kaybedilmemesini sağlamaya çalışmaktır. Ve ne var ki kaybedilmemiş olmasını sağladıklarında olay meydana gelmediği için kimse bu büyük başarının farkında olamayacak.
- Published in OSGB
HİSİP Projesi Nedir?
OSGB HİSİP (OSGB Hizmet Standartlarının İyileştrilmesi Projesi) işyerlerinde verilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin daha etkin ve kaliteli olması noktasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, Hekimbey OSGB olarak bizim de gönüllü olarak dahil olduğumuz pilot projedir.
HİSİP Ne İşe Yarar?
Daha basit bir şekilde HİSİP, OSGB’lerin kullanabileceği bir kalite yönetim sisteminin temellerini atma projesidir. İSG hizmetleri, risk değerlendirmesinden ortam gözetimine, çalışanların eğitimlerinden sağlık taramalarına kadar birçok alt başlığı olan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, sağlıklı ve güvenli bir işyeri ortamı sağlamak adına yapılan faaliyetlerin bütünü olarak kabul edilebilir. Kalite yönetim sistemleri bu durumda, İSG hizmetlerinde standartlaşmayı, yapılan işlerin kayıt altına alınmasını, izlenebilirliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlar.
HİSİP’de OSGB genel çalışma şartları dışında inşaat ve maden sektörüne öncelik verilmiştir. İnşaat ve maden sektörleri için ayrıca çalışmalar yapılmakta olup, ülkemizde en ağır kayıpların yaşandığı bu sektörlerde kayıpların azaltılması ve ileride ise sıfıra indirilmesi hedeflenmektedir.
Hekimbey OSGB olarak bu proje için çalışmalarımız devam etmektedir.
- Published in OSGB